Pleisters in poedervorm of pasta?

enduit-poudra-enduit-pate

Pleisters voor professionals werden aanvankelijk in poedervorm aangeboden, maar is nu heel vaak verkrijgbaar als pasta. In de praktijk hangt het gebruik af van de aard van de werkzaamheden die men moet uitvoeren, maar ook van de gewoonte! We constateren dat de laatste generaties professionele gebruikers meer en meer voor pasta kiezen, omdat zij met deze producten in hun opleiding hebben gewerkt, zonder echter van poeder af te zien. Dus hoe kiest u tussen plamuur in poedervorm en plamuurpasta op uw project? Wat zijn de kenmerken en voordelen van elk type plamuur? We bekijken de specifieke kenmerken van elk soort pleister om u te helpen de juiste keuze te maken

Pleister in poedervorm: voor toepassing met weinig of geen krimp


De bereiding in kwestie: beperkingen, maar ook met voordelen

Het eerste verschil tussen pleister in poedervorm en pasta ligt in het aanmaken ervan. In tegenstelling tot kant-en-klare plamuur, moet plamuur in poedervorm met water worden gemengd voordat hij kan worden aangebracht. De duur van deze bereiding varieert naar gelang van de te mengen hoeveelheid: dit kan enkele minuten duren. In kleine hoeveelheden wordt de bereiding van plamuur in poeder gewoonlijk met de hand in een aanmaakbeker gedaan. Voor grote volumes wordt meestal een mixer gebruikt.

De bereiding van plamuur in poedervorm wordt dan ook soms beschouwd als tijdverlies en als een belasting op projecten zonder water en elektriciteit. Dit leidt er soms toe dat bedrijven plamuurpasta gebruiken wanneer bijvoorbeeld het waterleidingnet nog niet operationeel is. Het feit dat de plamuur kan worden gemengd tot de door de gebruiker gewenste dikte is daarentegen een echt voordeel. Een ideale mengverhouding wordt altijd ter informatie op de verpakking aangegeven.

Beperkte gebruiksduur, maar geen beperking in diepte

Het specifieke kenmerk van plamuur in poedervorm is dat deze een beperkte gebruiksduur heeft waarna u die niet meer kunt gebruiken, omdat die niet meer kan worden verwerkt (onomkeerbaar uitharden). Deze beperkte gebruiksduur varieert van ongeveer dertig minuten tot verscheidene uren.

Deze verschillen in gebruiksduur komen in het algemeen overeen met de functie van de pleister; wanneer bijvoorbeeld gaten moeten worden opgevuld die over het algemeen plaatselijk zijn, is een korte uithardingstijd (30 tot 45 minuten) bijzonder geschikt; wanneer vakmensen daarentegen pleister op grote oppervlakken moet aanbrengen (uitvlakken van een muur bijvoorbeeld), en ze dus tijd nodig hebben om deze uit te voeren, zal deze uitharding veel langzamer zijn en kan deze in bepaalde gevallen enkele uren tot een hele dag duren. Daarom moet u erop letten om juiste hoeveelheden te bereiden, om verspilling te vermijden.

Ze kunnen zowel in dikke als in dunne lagen worden aangebracht en zijn vaak meer geschikt voor plaatselijke en zeer dikke toepassingen, zoals Toupret vulmiddel in poedervorm dat wordt aanbevolen wanneer diepe gaten tijdens een project moeten worden opgevuld. Deze specifieke eigenschap van deze soorten plamuur is zeer vaak "onbeperkte laagdikte". Andere zijn aangepast aan beschadigde of oneffen ondergronden en zijn ontworpen om tot een laagdikte van 5 mm te worden aangebracht.

Krimpvrije uitharding van pleister in poedervorm

Het poeder wordt hard door uitharding (kristallisatie). Het is een gelijkmatige chemische reactie tussen bepaalde bestanddelen van de pleister en het mengwater, die meer of minder snel kan verlopen, maar onomkeerbaar is. Bij deze wijze van uitharding wordt vooral het verschijnsel krimpen vermeden.

Het poeder lange tijd bewaren, en meer

Wanneer de producten onder de juiste omstandigheden, d.w.z. op een vochtvrije plaats, worden bewaard, zijn ze lang houdbaar.
Goed om weten: wat de luchtkwaliteit van het interieur betreft, hebben alle poederpleisters van Toupret een A+-rating. Dit maakt ze tot de producten met de minste uitstoot op de markt.

Pleisterpasta: praktisch en gemakkelijk te gebruiken op je project


Gebruiksklare pleister zonder productverlies

Klaar voor gebruik, ze hoeven niet te worden aangemaakt. Ze zijn bereid volgens een industrieel proces, dus hun viscositeit is aangepast aan het beoogde gebruik. De pasta is smeuïg, homogeen en van een constante dikte, omdat die tijdens de productie wordt gecontroleerd.

Bij een bewoond project  (bijvoorbeeld de renovatie van een privéwoning) heeft pleisterpasta als voordeel ten opzichte van poederpleister dat zij geen stof doen ontstaan, omdat ze al klaar zijn om te worden aangebracht.

Bovendien leiden zij niet tot verspilling of verlies. Zodra de dag voorbij is, sluit u de emmer en gebruikt u hem de volgende dag weer.

Langere uithardingstijd beperkt de gebruiksmogelijkheden

In vergelijking met poederplamuur duurt het langer voor een pleisterpasta is uitgehard. De uitharding door verdamping van het water dat de plamuur bevat, leidt ook tot een verschijnsel van krimp dat meer of minder uitgesproken kan zijn afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte product. Een ander gevolg is dat de droogtijd over het algemeen langer is dan bij een poeder. Om deze reden kan plamuurpasta minder dik aangebracht worden bij het vullen. In het algemeen maximaal 1 cm, in tegenstelling tot de onbeperkte dikte van het vulmiddelpoeder.

Er is echter één uitzondering: zogenaamde "lichtgewicht” vulmiddelen in pastavorm kunnen in deze functie zonder beperking van diepte worden gebruikt. Dankzij deze technologie kunnen ze ook al slechts 30 minuten tot 1 uur na het aanbrengen en zowel binnen als buiten (geschatte tijd, afhankelijk van de ondergrond, hoe dik het is aangebracht en de luchtvochtigheid...) worden geschilderd (bijv. Toupret Redlight of Touprelex)!

De beperkingen in laagdikte van het aanbrengen van egalisatiepleisters of dunpleisters zijn vergelijkbaar met die van poederplamuur. De eerste twee met 5 mm en de laatste plaatselijk tot 2 mm.

Na te leven voorschriften om het lange tijd goed houdbaar te houden

Opgeslagen in de juiste omstandigheden, d.w.z. beschermd tegen vorst en zonlicht, is pleister lang houdbaar.

Welke pleister voor handmatig of machinaal aanbrengen: poeder of pasta?

Zowel poederpleister  als pleisterpasta is geschikt voor "gemechaniseerde" systemen, hetzij door spuiten (wormpompen) of door verstuiven (AIRLESS-technologie). Deze technieken voor het aanbrengen worden vooral gebruikt bij nieuwbouwprojecten en op grote oppervlaktes, hoewel ze soms ook bij renovatie worden toegepast. Hiermee kunnen dagelijks enkele honderden vierkante meters worden bewerkt.

Kortom, elke techniek heeft haar eigen voor- en nadelen. Ondanks enkele beperkingen in het gebruik in bepaalde gevallen, kunnen poederpleisters en pleisterpasta tegenwoordig volledig voldoen aan de vele verwachtingen van de verschillende professionals in de bouw die er dagelijks gebruik van maken. Om u te helpen de juiste keuzes te maken, biedt Toupret u een gids om in 5 vragen de juiste pleister voor uw bouwproject te kiezen.